De beste warmtepomp experts van Nederland
Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp?
Ben je van plan om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen? Slim! Dit is niet alleen een duurzame keuze, maar het kan ook je energiekosten aanzienlijk verlagen. Wij leggen je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een warmtepomp of hybride warmtepomp optimaal te laten werken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Hoeveel zonnepanelen voor een warmtepomp heb je nodig?
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals:
- Type warmtepomp: Volledig elektrisch of hybride. Verschillende warmtepomp types vergelijken? Lees hier meer.
- Energieverbruik van de warmtepomp: Hoeveel stroom heeft de pomp nodig om te werken?
- Jouw jaarlijkse energieverbruik: Hoeveel stroom gebruik je op dit moment?
Hoeveel zonnepanelen voor elektrische warmtepomp?
Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt gemiddeld meer stroom dan een hybride warmtepomp, omdat deze zowel je woning verwarmt als zorgt voor warm water. Om dit energieverbruik te compenseren, heb je doorgaans 10 tot 15 zonnepanelen nodig. Dit maakt de volledig elektrische warmtepomp ideaal voor wie volledig van het gas af wil en volledig op duurzame energie wil vertrouwen. Het exacte aantal zonnepanelen hangt echter af van factoren zoals de grootte van je warmtepomp en het rendement van de panelen. Met deze combinatie zorg je voor maximale energiebesparing en een toekomstbestendige woning.
Hoeveel zonnepanelen voor een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel en verbruikt minder elektriciteit dan een volledig elektrische warmtepomp. Hierdoor heb je vaak minder zonnepanelen nodig. Gemiddeld zijn 6 tot 8 zonnepanelen voldoende om een hybride warmtepomp van stroom te voorzien.
Let op: Het exacte aantal hangt af van het type en vermogen van je hybride warmtepomp én het aantal zonuren in jouw regio.
Hoe zelf berekenen hoeveel panelen je nodig hebt voor warmtepomp?
Bepaal het stroomverbruik van je warmtepomp:
Controleer de specificaties van je warmtepomp of vraag dit na bij je installateur.Bereken de opbrengst per zonnepaneel:
Een zonnepaneel levert gemiddeld 350 kWh per jaar (in Nederland).Deel het totale stroomverbruik door de opbrengst per paneel:
Bijvoorbeeld: 4.000 kWh (warmtepompverbruik) ÷ 350 kWh (opbrengst per paneel) = 12 zonnepanelen.
Met deze berekening krijg je een nauwkeurig beeld van hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp zijn. Bereken de kosten van jouw warmtepomp.
Duurzaam Advies is partner van...
Duurzaam Advies is partner van gerenommeerde organisaties en leveranciers binnen de duurzame energiesector. Door deze samenwerkingen kunnen we de hoogste kwaliteit warmtepompen en service bieden, volledig afgestemd op de behoeften van Nederlandse huishoudens.
Waarom zonnepanelen en een warmtepomp combineren?
De combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp heeft veel voordelen:
- Lagere energierekening: Door je eigen stroom op te wekken, verlaag je de energiekosten aanzienlijk.
- Duurzaam wonen: Je verkleint je CO₂-voetafdruk door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.
- Voorbereid op de toekomst: Met stijgende energiekosten en de afbouw van de salderingsregeling is zelfvoorzienendheid steeds belangrijker.
Ervaring en expertise van 50+ Duurzaam Advies warmtepomp specialisten
FAQ
Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp FAQ
Kun je een warmtepomp zonder zonnepanelen gebruiken?
Ja, een warmtepomp kan zonder zonnepanelen werken. Het apparaat haalt zijn energie uit het elektriciteitsnet. Echter, zonder zonnepanelen ben je afhankelijk van externe stroom, wat je energiekosten kan verhogen. Het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen is daarom een slimme keuze om zowel je energiekosten te verlagen als je woning duurzamer te maken.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig als ik ook mijn gewone stroomverbruik wil dekken?
Als je naast het verbruik van je warmtepomp ook je reguliere stroomverbruik (zoals huishoudelijke apparaten) wilt compenseren, heb je meer zonnepanelen nodig. Gemiddeld verbruikt een huishouden zonder warmtepomp zo’n 3.500 kWh per jaar. Voeg dit bij het stroomverbruik van je warmtepomp, en je hebt bijvoorbeeld 16 tot 20 zonnepanelen nodig, afhankelijk van hun capaciteit.
Is het verstandig om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig?
Het plaatsen van extra zonnepanelen kan slim zijn als je toekomstige energiebehoefte verwacht te stijgen, bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto of extra apparaten. Let wel op dat de salderingsregeling wordt afgebouwd; overtollige opgewekte stroom levert minder financieel voordeel op.
Wat gebeurt er als mijn warmtepomp meer stroom verbruikt dan mijn zonnepanelen opwekken?
Een veel gestelde vraag bij hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp. Als je warmtepomp meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, wordt de extra energie automatisch geleverd door het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je alsnog energiekosten hebt, maar deze blijven vaak lager dan wanneer je volledig afhankelijk bent van het net. Door het juiste aantal zonnepanelen te plaatsen, kun je deze afhankelijkheid minimaliseren.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?
Alles uit voorraad leverbaar met persoonlijke service op maat
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Wij berekenen ook jouw terugverdientijd en mogelijke subsidies
* Een offerte aanvragen is 100% vrijblijvend en kost slechts 2 minuten